Es Reguinyol, pregoners de Sant Joan 24
El passat divendres 14 de juny l’associació de xeremiers de Muro Es Reguinyol fórem els encarregats de fer el pregó de les festes de Sant Joan 2024.
Davant un auditori entregat i que omplia de gom a gom el Claustre del Convent de Santa Anna interpretàrem un repertori de sonades que les intercalàvem enmig del discurs del Pregó.
Els encarregats de llegir el pregó, que va ser creat i consensuat per tots els membres de l’associació, foren, en primer lloc, Ramon Quetgles qui saludà els assistents i autoritats per a tot seguit fer un recordatori dels antics sonadors de Muro i els qui en certa manera en l’àmbit de Mallorca feren una tasca de recerca i recuperació. Finalment, va concloure el seu discurs explicant els inicis de les classes de xeremies a l’Aula d’adults de Muro i la constitució com a associació cap allà l’any 2003.
Tot seguit va ser el torn del president de l’associació, Pere Joan Martorell, qui va fer un repàs detallat dels 20 aniversaris que han celebrat els xeremiers de Muro. Va donar compte dels diferents grups, escoles i agrupacions d’arreu de Mallorca i d’altres bandes de la península que han participat en els aniversaris d’Es Reguinyol des del 2005 fins al 2024. Aniversaris que sempre s’han celebrat el dissabte abans de la festivitat de Sant Antoni el 17 de gener.
En tercer lloc, va prosseguir amb el pregó un altre dels socis fundadors i qui també durant una etapa de la vida de l’associació en va ser president. Va ser el torn de Miquel Ramis qui va aprofundir en els concursos de composició que va organitzar l’associació en els anys 2006 i 2008. Cal destacar que van ser els primers premis de composició per als instruments de xeremies, flabiol i tamborí que s’organitzaven a Mallorca. Mencionà que totes les peces presentades, amb els seus midis i partitures es poden trobar al web d’Es Reguinyol.
En quart lloc, va ser el torn per a Toni Català, qui posà la nota d’humor comentant anècdotes dels viatges i de la convivència dels associats. A més presentà un a un els 12 associats que actualment estan més actius en l’associació. Finalment, exposà les sortides i sonades més destacades com a banda.
Els membres de l’associació són d’esquerra a dreta: Joan Perelló “Fideu”, Joan Segura, Miquel Ramis “Blanc”, Miquel Moragues “Morei”, Joan Florit, Pere Martorell, Ramon Quetgles, Xisca Riera, Joan Manel Moragues. Toni Català, Baltasar Cloquell “Costitx”. Falta a la foto Miquel Femenies.
El cinquè lloc va ser per a un altre fundador i veterà de l’associació, Joan Perelló, qui comentà sobre les sortides de l’associació acompanyant els gegants de Muro arreu dels pobles de Mallorca, en les diferents trobades d’escoles de xeremies, en els concerts de Santa Cecília, en les Diades per la llengua i processons com la de la Beata de Santa Margalida.
Per abordar la recta final del Pregó, Miquel Moragues va ser l’encarregat de reivindicar els elements de la cultura popular i tradicional que ens identifiquen com a poble. Va fer una crida a conservar, utilitzar i posar en valor els nostres costums llengua i tradició. A més, i com mana un bon pregó, va animar els presents a participar en les festes de Sant Joan 2024 i va fer una exaltació del sentiment de poble mallorquí i murer.
Finalment, el batle de Muro, el Sr. Miquel Porquer, juntament amb el regidor de festes, el Sr. Rafel Gelabert lliuraren una placa a l’associació commemorativa de la realització del pregó Sant Joan 2024.
Es pot llegir el pregó íntegre en el següent enllaç i veure alguns vídeos de les sonades aquí.
Des de l’associació volem donar les gràcies una vegada més a la regidoria de festes per haver confiat en nosaltres per a realitzar el pregó de Sant Joan 2024 i al poble de Muro i amics del món xeremier per les múltiples mostres de suport i estima.